Welke kleuren gebruik je best in een kleine kamer?

Gepubliceerd: woensdag 08 februari 2017 11:22

Een kleine kamer groter laten lijken. Door de juiste verfkleuren te kiezen, kan je heel wat optische effecten creëren. Vakschilder Jurgen Van Doorne geeft je in deze blog een aantal denkpistes om met de juiste kleuren een verruimend gevoel te geven aan een kleine kamer.

  • Versterk de natuurlijke lichtinval

In een kleine kamer met natuurlijke lichtinval heb je veel meer mogelijkheden om met de juiste kleuren een groter ruimtegevoel te creëren. In een kamer met veel lichtinval kan je kiezen voor meer uitgesproken lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren het licht, waardoor de kamer optisch groter lijkt.

Ook bestaat er een verschil tussen zogeheten ‘koude’ en ‘warme’ kleuren. Koude kleuren – zoals wit, groen, blauw – zorgen voor een ruimer gevoel. Warme kleuren – geel, oranje, rood, paars, bruin – gaan dan weer een kamer optisch verkleinen.

  • Varieer met kleuren

Je kan ook met verschillende kleuren spelen om een bijzonder optisch effect te creëren. In een lange smalle ruimte kan je de kamer breder doen lijken door de korte wanden in een donkere kleur te schilderen en de lange wanden in een lichte kleur. De donkere kleur trekt als het ware de smalle wand visueel naar voor, waardoor de kamer breder lijkt.

Dat geldt ook voor je plafonds. Wanneer je een plafond donkerder schildert dan de rest van de kamer, dan lijkt het plafond lager. Bij een lagere kleur krijg je het gevoel van een hoger plafond. Hoe groter het contrast, hoe groter het effect.

  •   De kleur van de plinten

Wanneer je een lichte vloer hebt in een kleine kamer, dan schilder je de plinten best niet in een donkere kleur. In dat geval benadruk je de ‘randen’ van de kleine kamer. Wanneer je de plinten daarentegen in dezelfde lichte kleur verf schildert als de vloer, dan vergroot je de randen van de kamer optisch met de hoogte van de plinten.

  • Extra tips voor kleinere ruimtes

Wanneer je in een kleine ruimte zoals een keuken allemaal kleinere oppervlaktes te schilderen hebt, dan kies je best voor dezelfde kleur. Een variëteit aan kleuren geeft de kamer een verkleinend effect.

Een hal met een smalle wand en verschillende deuren, hou je best volledig in dezelfde kleur. Je geeft de deuren dus best dezelfde kleur als de muur. Zo creëer je één vlak, waardoor de ruimte groter lijkt

Meer weten over de juiste kleurkeuze om een kleine kamer groter te doen lijken? Contacteer vakschilder Jurgen Van Doorne uit Bornem.