Wat is geluiddempend behang?

Gepubliceerd: donderdag 13 september 2018 15:45

Geluiddempend of akoestische behang is behang waar een geluidsdempende laag in verwerkt is. Het behang heeft dus niet enkel een decoratieve functie, maar ook een geluidwerende. Dit type behangpapier wordt vaak gebruikt in vergaderzalen, in speelhallen of in scholen. Je leest er hier meer over.

Het geluiddempend behang wordt ingedeeld volgens geluidsisolatieklassen. Al naargelang de omstandigheden kies je voor materiaal met een kleinere of grotere akoestische isolatiewaarde. Hoe beter het behang het geluid tegenhoudt, hoe dikker het is.

Hoe werkt geluiddempend behang?

Akoestisch behang ziet er anders uit dan gewoon behang. Aan de zichtbare zijde zit steeds een textuur, gemaakt van kurk of schuim, die geluidsgolven beter tegenhoudt. De thermische isolatiewaarde van dit type behang is beperkt.

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van akoestisch behang?

Akoestisch behang heeft twee toepassingen: het wordt gebruikt om het geluid in een ruimte aangenamer te maken en te ontdoen van galm of echo. Maar isolatiebehang kan ook gebruikt worden als een vorm van geluidsisolatie.

Akoestisch behang wordt zelden door particulieren gekozen. De meest voorkomende toepassingen zijn vb. hotels, vergaderzalen. Maar ook in schoolgebouwen en speelhallen is akoestisch behang een goeie oplossing om ongewenst lawaai of galm te dempen. Vaak volstaan enkele stroken, wat dan weer de prijs van het vaak erg dure akoestische behang drukt. In concertzalen wordt meestal ander geluidswerend materiaal gebruikt.

Op zoek naar een vakman voor je akoestisch behang?

Uiteraard moet akoestisch behang met de nodige zorg aan de muur geplakt worden. Daarvoor kun je rekenen op ons ervaren team. Lees er hier meer over.