Wanneer mag je een nieuwbouw behangen?

Gepubliceerd: maandag 22 oktober 2018 12:25

Meestal is het behangen en schilderen van de binnenmuren van een nieuwbouw een van de laatste werkjes. En dat heeft een goeie reden. Het pleisterwerk moet namelijk voldoende droog zijn vooraleer je met verf en behang aan de slag kunt. Begin je te vroeg, dan riskeer je dat je behangpapier lost, met alle gevolgen van dien.  

Zoals je al kon lezen, heb je voor het schilderen van een nieuwbouw het nodige geduld nodig. Je moet vooral lang genoeg wachten zodat de muren volledig kunnen drogen. Voor behangwerk geldt eigenlijk net hetzelfde. Hoe lang je precies moet wachten, is afhankelijk van de hoeveelheid bouwvocht in de muren.  

Meet het vochtpeil in je nieuwbouw 

De veiligste methode om het vochtpeil in de binnenmuren te meten is door een vochtmeter te gebruiken. Die zijn echter vrij prijzig, zeker voor particulieren. Een goedkoper alternatief is dit: neem een doorschijnend stuk stevige plastic folie van een vierkante meter, plak die met pvc tape tegen het pleisterwerk. Zorg dat alle zijden zorgvuldig dichtgeplakt zijn en laat minstens 24 uur hangen. Dampt de folie aan of verschijnen er nog vochtdruppels, dan zijn de muren nog te vochtig.  

Let wel, deze meting is niet 100 procent sluitend. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere. Laat er minstens één warm seizoen (lente of zomer overheen gaan) en in totaal minstens zes maanden.

Behangtype speelt een rol voor de droogtijd van je nieuwbouw 

Ook het type behang speelt een rol. Zit er vinyl op het vliesbehang, dan is het geen goed idee om te behangen als het pleisterwerk nog niet volledig droog is, want het vinyl laagje snijdt de zuurstoftoevoer sluit de muur af. Normaal vliesbehang is wél lucht -en waterdampdoorlatend. Voor dit type behang is een kleine marge omdat er nog verdamping kan gebeuren na plaatsing. Te vochtig pleisterwerk kan wel vlekken of verkleuringen veroorzaken. 

Het zekere voor het onzekere nemen? Contacteer een professionele behanger voor je nieuwbouw.