Wanneer mag je beginnen verven in een nieuwbouw?

Gepubliceerd: woensdag 19 april 2017 11:25

Schilderen op een natte ondergrond is absoluut geen goed idee. De vraag rijst dan ook wanneer je mag starten met verven in een nieuwbouw. Mogelijk lijken de muren en plafonds van je nieuwbouw droog, maar toch kan het best nog te vroeg zijn. De muren moeten voldoende uitgedroogd zijn vooraleer je aan de slag gaat met de verfborstel of de verfrol. Schilder Jurgen Van Doorne legt je in deze blog uit wanneer je mag beginnen verven in een nieuwbouw.

Allereerst valt er geen vast tijdstip op te plakken wanneer je mag beginnen te verven of schilderen in een nieuwbouw. Vele factoren spelen een belangrijke rol. Werd de woning in de zomer of de winter gebouwd? Heeft de woning veel regen te slikken gehad tijdens het bouwproces?

Elke traditioneel gemetste nieuwbouwwoning bevat automatisch zeer veel bouwvocht. In elk geval heb je het water in de mortel en in de pleisterwerken. Gemiddeld genomen mag je na een drietal maanden na het bepleisteren wel beginnen verven in een nieuwbouw. Wanneer je woning in droge omstandigheden werd gebouwd, dan kan het een beetje sneller.

Deze blog gaat niet over een houtskeletwoning waarbij veel binnenafwerking met gyproc gebeurt. Bij houtskelet mag je vrijwel meteen beginnen schilderen.

Hoe controleren of je nieuwbouw klaar is om te verven?

In elk geval mag je pas laten verven wanneer de vochtigheid onder een specifiek peil ligt. Professionele schilders gebruiken hiervoor een vochtmeter. Voor particulieren die willen controleren of hun nieuwbouw klaar is om te verven, heeft Jurgen Van Doorne een slim trucje.

Neem een stevig stuk onbeschadigde doorzichtige plastic van ongeveer 1 m². Het mag geen gaatjes hebben. Bevestig deze plastic met stevige tape tegen de muur. Zorg dat alle randen goed vastplakken, waardoor er geen lucht achter de plastic kan geraken.

Laat vervolgens de plastic 48 uur hangen en controleer dan. Zie je druppels aan de binnenzijde van de plastic? Is hij aangedampt, klam of vochtig? In dat geval is het nog te vroeg en moet je wachten. Is de plastic kurkdroog? Dan is de kans zeer groot dat je kan schilderen. Let wel: voor 100% zekerheid is een vochtmeting de enige optie.

Toch sneller beginnen verven in een nieuwbouw?

Met een traditionele acrylaatverf is het absoluut niet aan te raden om een te vochtige muur te verven. De verf sluit de muur als het ware af, waardoor het droogproces wordt stilgelegd. Hierdoor verzeept de verf of bladert deze af.

Een minerale dampopen verf (silicaatverf) kan je eventueel wel op een te natte (winddroge) muur gebruiken. Je hebt dan meteen een mooi kleurtje en de muur kan verder drogen. Silicaatverf is wel minder onderhoudsvriendelijk én je hebt een minder uitgebreid kleurenassortiment.

Meer weten over het schilderen van een nieuwbouw? Contacteer schilder Jurgen Van Doorne uit Bornem voor advies op maat.