Wanneer laat je best je houten ramen schilderen?

Gepubliceerd: woensdag 25 januari 2017 11:00

Houten ramen hebben een prachtige authentieke uitstraling, maar vragen tijdig het nodige onderhoud. Dit betekent dat je ze op tijd moet laten schilderen om ze te beschermen tegen houtrot en de inwerkende UV-stralen van de zon. In deze blog bekijken we wanneer je best houten ramen laat schilderen om erger te voorkomen.

  • Nieuwe houten ramen: zo snel mogelijk schilderen

Voor nieuwe houten ramen die nog geen beschermlaag hebben, geldt het advies: des te sneller, des te beter. De meeste houten ramen in ons land bestaan uit meranti. Dit tropisch hardhout heeft een lagere densiteit – en is dus minder hard – dan bijvoorbeeld afrormosia en afzelia.

Ramen (in meranti) moeten dan ook best zo snel mogelijk de vereiste beschermende verflagen krijgen. Als dit niet gebeurt, dan vertonen je ramen al na een half jaar tot een jaar de eerste tekenen van houtrot.

Wanneer je kiest voor een synthetisch verfsysteem (te verdunnen met white spirit) dan hebben je houten ramen minstens drie verflagen nodig. Met watergedragen verf – wat we niet adviseren voor houten ramen buiten – heb je meestal vier lagen nodig.

Om een houten raam afdoende te beschermen tegen de zon en de regen is er een totale laagdikte nodig van 200 micron. Watergedragen verf is dunner, waardoor je een extra laag nodig hebt.

  • Wanneer moet je houten ramen opnieuw schilderen?

Bestaande houten ramen krijgen best een nieuwe schilderbeurt wanneer ze beginnen met het verliezen van hun glans. Dit proces gaat evenwel zo traag dat je dit meestal niet met het oog opmerkt. Een eenvoudig trucje is het controleren van het water waarmee je de ramen kuist. Wanneer dit water de kleur krijgt van de verf, dan begint de verf te lossen. In dat geval is het bindmiddel van de verf aan het vergaan onder invloed van de inwerkende UV-stralen. Nog een aandachtspunt zijn de randjes. Omdat de verf daar altijd net iets dunner ligt, slijten deze het vlugst door.

Op dat moment krijgen je houten ramen best opnieuw een schilderbeurt. Op zich volstaat in die situatie meestal één verflaag om de ramen opnieuw voor enkele jaren te beschermen. Steeds eerst reinigen, vervolgens lichtjes afschuren. Indien nodig werk je eerst de randjes bijwerken. Na droging hiervan kan je dan een volledige verflaag aanbrengen.

Als je evenwel wacht totdat de verf start met afbladeren, dan moet je veel meer investeren. In dat geval moet je vrijwel alle verf verwijderen en opnieuw drie lagen aanbrengen. Het spreekt voor zich dat dit veel meer geld kost. Te lang wachten met het herschilderen van je houten ramen kan je dus duur te staan komen, zeker als inmiddels houtrot is ontstaan.

  • Aan welke schilderfrequentie mag ik me verwachten?

Er zijn tal van factoren die de tijdsduur voor het herschilderen beïnvloeden: houtsoort, degelijkheid van de constructie, oriëntering van de houten ramen, de beglazing, de manier van afkitten, de verfkleur,…

Over het algemeen mag je voor het beitsen (ook ‘sappen’ genoemd) – waarbij de houtnerf zichtbaar blijft – rekenen op een periode van twee à drie jaar. Gelakte ramen moet je ongeveer om de vijf jaar schilderen. Momenteel bestaan er lakverven met een hoger gehalte aan vaste stof. In dat geval mag je rekenen op tussenintervallen voor de schilderbeurten van zeven à acht jaar.

Meer weten over het laten schilderen van houten ramen? Contacteer vakschilder Jurgen Van Doorne uit Bornem.