Waarom een dampscherm een must is in combinatie met laminaat

Gepubliceerd: donderdag 11 oktober 2018 09:23

Laminaat in de keuken, de woonkamer, de slaapkamer of de badkamer? Het is een erg veelzijdig product dat zo goed als overal kan worden gelegd. Hou er wel rekening mee dat een dampscherm altijd een must is. Waarom dat zo is, en waar je bij plaatsing op moet letten, lees je in dit artikel.

Waarom is een dampscherm essentieel voor laminaat?

Laminaat is zaagsel dat onder hoge druk wordt samengeperst met lijm. Het mengsel wordt voor persing wel behandeld, maar toch blijft het vochtgevoelig. Een vochtscherm vormt dus een cruciale barrière. Het houdt het vocht uit de dekvloer (chape) tegen zodat de laminaat niet kan scheeftrekken.

Dampscherm en laminaat in één?

Naast het dampscherm heeft laminaat ook een ondervloer nodig om eventuele oneffenheden in de chappe op te vangen en het geluid te dempen. Gelukkig zit in de meeste ondervloeren al een dampscherm verwerkt. Je hoeft dan uiteraard geen apart scherm te plaatsen.

Zo plaats je een dampscherm

Beschikt je ondervloer niet over een ingebouwd dampscherm? Dan moet je het zelf plaatsen. Dat gaat gelukkig relatief eenvoudig. Het dampscherm is in feite niets meer dan een grote dikke plastic folie. Die rol je uit over de volledige oppervlakte van de kamer. Moet je meerdere stukken plastic aan elkaar vastmaken? Zorg dan voor een overlapping van ongeveer 20 centimeter en tape alles goed dicht met pvc tape. Zodra je dampscherm ligt, kun je ondervloer en de laminaat plaatsen.

Wanneer is een dampscherm niet nodig?

In sommige gevallen is een dampscherm zelfs niet noodzakelijk. Dat is zo als er geen chape aanwezig is, bijvoorbeeld op een eerste verdieping wanneer de laminaat rechtstreeks op een plankenvloer rust. (Enkel mogelijk indien voldoende stabiel en bij beperkte niveauverschillen)

Laat je het plaatsen van een dampscherm en laminaat liever over aan een professional? Neem dan contact op met Jurgen Van Doorne en zijn team!