Vouwgordijnen wassen: zo ga je te werk

Gepubliceerd: dinsdag 10 april 2018 06:02

Vouwgordijnen wassen is een delicate onderneming. De meeste mensen brengen vuile gordijnen dan ook liever naar de wasserij. Dat is zeker een goede oplossing, maar mits je de nodige voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kun je vouwgordijnen ook zelf wassen. In dit artikel leggen we haarfijn uit waar je op moet letten voor een mooi resultaat.

Stap 1: de vouwgordijnen losmaken

De richtlijnen voor het losmaken van de gordijnen verschillen per fabrikant. Belangrijk is dat je de instructies nauwgezet volgt. Voor de gordijnen in de machine kunnen, moet je eerst de baleinen (stokken van glasvezel of kunststof) verwijderen. Daarvoor is een knoopsgat voorzien dat je kunt openen.

Stap 2: in de wasmachine laden

Om het risico op verkleuring en krimping te verkleinen, volg je nauwgezet de instructies en informatie op het waslabel. Hieronder volgen nog enkele belangrijke tips voor het wassen:

  • Laad de machine niet te vol – ongeveer 2/3de maximum.
  • Gebruik een wasmiddel speciaal voor gordijnen of fijn textiel (liefst vloeibaar en zonder bleekmiddel).
  • Respecteer de temperatuur (maximum 30 graden).

Het is belangrijk dat je weet dat zelfs wanneer je al deze regels in acht neemt, we een feilloos resultaat niet kunnen garanderen. Het valt namelijk niet te voorspellen hoe de stof op het water en het wasmiddel zal reageren. Het grootste risico is krimp waardoor de baleinen na het wassen niet meer teruggeplaatst kunnen worden.

Stap 3: drogen en strijken?

Haal de gordijnen meteen uit de machine na het wassen en hang ze nat op. Het gewicht zorgt ervoor dat de meeste rimpels vanzelf verdwijnen. Stop de gordijnen zeker niet in de droogkast. Wees ook voorzichtig met het strijkijzer. De hitte kan de stof vervormen en je gordijnen onbruikbaar maken.

Ben je op zoek naar een gordijnspecialist? Neem contact op