Wat zijn de voordelen van een vinylvloer?

Gepubliceerd: vrijdag 23 november 2018 13:24

Vinylvloer is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. De kwaliteit van de kunststof vloeren is er dan ook erg op vooruitgegaan. Bovendien bestaat vinyl in tal van uitvoeringen en kleuren. Maar daarnaast zijn er nog heel wat voordelen ten opzichte van een meer klassieke vloer, zoals laminaat, parket of een keramische tegel. We lichten de belangrijkste uit in dit artikel.  

1. Vinyl is budget- en onderhoudsvriendelijk 

Een vinyl of pvc-vloer is een budgetvriendelijk alternatief voor parket of laminaat. Maar ook binnen het segment van de vinylvloeren zijn er prijsverschillen, al naargelang het merk en de kwaliteit.  

Vinylvloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Je kunt ze eenvoudig dweilen met water en een allesreiniger. Dat ligt bij laminaat, en zeker bij parket, wel even anders. Precies om die reden is vinyl ook geschikt voor plaatsing in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. 

2. Eenvoudig te plaatsen zonder breekwerk 

Vinyl is eenvoudig zwevend of gelijmd te plaatsen. Het bestaat in twee varianten: op rol of met een kliksysteem. Vinyl op rol (Novilon is het bekendste merk) kan je in één stuk plaatsen, op voorwaarde dat de ruimte niet breder dan 4 meter is. In dat geval zijn er geen naden zichtbaar. Wil je vinyl lijmen? Dan moet de ondergrond heel vlak zijn. Egaliseren is vrijwel altijd noodzakelijk.  

Vinyl is minder dik dan laminaat of parket en dus handiger bij een renovatie. Met een totale dikte van ongeveer 5 millimeter (ondervloer én vinyl) blijft er in de meeste gevallen voldoende ruimte over om de deuren vlot open en dicht te doen, zonder dat je ze moet inkorten. Bij laminaat zit je al snel aan een dikte van 9 millimeter. 

3. Erg comfortabel en hygiënisch 

Het pvc voelt erg aangenaam om over te lopen. Bovendien is een vinylvloer ook prima geschikt voor mensen die gevoelig zijn aan stof of last hebben van allergieën. Het vloeroppervlak is namelijk eenvoudig schoon te houden en bovendien erg hygiënisch.  

4. Levensduur van 20 tot 25 jaar 

Een kwaliteitsvinylvloer gaat tot 25 jaar mee. Daarmee doet vinyl minstens even goed als laminaat of vasttapijt. De levensduur is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de slijtvaste toplaag. In ruimten die veel belopen worden met schoenen kies je dus het best voor een iets duurdere variant. In de slaap- en badkamer, waar je doorgaans nooit met schoenen komt, volstaat een goedkopere vinylvloer.  

Ben je overtuigd van de voordelen van een vinylvloer? Wil je zelf graag een kunstof vloer in je woning laten plaatsen? Neem contact met ons op.