Vinyl of laminaat, welke vloerbekleding verdient jouw voorkeur?

Gepubliceerd: donderdag 30 november 2017 09:49

Vinyl en laminaat zijn twee bijzonder populaire vloerbekledingen. Het zijn kwaliteitsproducten die in vrijwel elk interieur een meerwaarde bieden. Toch zijn er ook verschillen. In dit artikel vergelijken we een aantal belangrijke factoren, zoals de dikte, de vochtresistentie en het onderhoud.

Plaatsing

Kliklaminaat is eenvoudig te plaatsen zonder lijm. Vinyl bestaat in twee varianten: op rol of in stroken (LVT-vloer). Vinyl op rol (Novilon is het bekendste merk) kan je in één stuk plaatsen, op voorwaarde dat de ruimte niet breder dan 4 meter is. In dat geval zijn er geen naden zichtbaar. Vinyl in stroken bestaan in lijm of kliksysteem.

Wil je vinyl lijmen? Dan moet de ondergrond heel vlak zijn. Egaliseren is vrijwel altijd noodzakelijk. Het nadeel daarvan is dat de ruimte volledig vrijgemaakt moet worden om de vloeibare cement in één beweging te kunnen uitsmeren. Heb je met grote oneffenheden te maken, dan is egaliseren ook noodzakelijk voor laminaat. Kleinere oneffenheden kunnen meestal zonder grote ingrepen worden weggewerkt.

Onderhoud

Zowel vinyl als laminaat zijn erg onderhoudsvriendelijk. Let wel, zowel bij laminaat als vinyl in stroken gebruik je het best niet te veel water tijdens het poetsen. Er mogen nooit plassen blijven staan.

Design

Vooral hout en tegeldessins. Laminaat bestaat in twee varianten: met een gedrukte tekening of met een dun toplaagje uit massief hout. Die laatste is amper te onderscheiden van parketvloer.

Renovatie

Vinyl is minder dik dan laminaat en dus handiger bij een renovatie. Met een totale dikte van maximaal 7 millimeter (ondervloer én vinyl) blijft er in de meeste gevallen voldoende ruimte over om de deuren vlot open en dicht te doen, zonder dat je ze moet inkorten. Te verlijmen vinyl is slechts 4 mm dik. Bij laminaat zit je al snel aan 9 millimeter.

Duurzaamheid en kwaliteit

Beide zijn evenwaardig. Pas de kwaliteit van de gebruikte vloerbedekking wel steeds aan de omstandigheden aan. In een commerciële ruimte, bijvoorbeeld, moet de slijtlaag veel dikker zijn omdat er meer volk passeert. In een ruimte waar weinig mensen komen, kan je zonder problemen goedkopere vloerbedekking leggen.

Prijs

Over het algemeen is klikvinyl een fractie duurder dan kliklaminaat. Wil je vloerbedekking lijmen, dan is vinyl op rol het goedkoopst.

Meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op.