Kan je schilderen op behang?

Gepubliceerd: woensdag 22 maart 2017 11:24

Uiteraard vormt het geen enkel probleem om te schilderen op behangpapier wanneer deze expliciet bedoeld zijn om te worden beschilderd. Denk daarbij aan glasvezelbehang of onbedrukt vliesbehang. Soms krijgt vakschilder Jurgen Van Doorne de vraag om ook gewoon behangpapier te schilderen. Hij is daar evenwel geen voorstander van. In deze blog legt hij gedetailleerd uit waarom.

Technisch gezien is het geen probleem om klassiek behangpapier met een print te behangen. De verf hecht zich probleemloos op het behangpapier. Dat geldt zowel voor klassiek behangpapier met een papieren -of vliesrug als voor behangpapier met een rug in textiel of glasvezel.

Ter verduidelijking: vliesbehang bestaat in een witte onbedrukte versie specifiek om over te schilderen maar ook het gewone bedrukte behang is de dag vandaag meestal vlies. Vlies is de opvolger van de papieren rug die zeldzaam wordt.

Het lijkt dan ook heel aanlokkelijk: in plaats van het oude papier te verwijderen, schilder je er gewoon over. Op korte termijn bespaar je jezelf in elk geval heel wat inspanningen en tijd. Deze methodiek kan perfect, maar het leidt op lange termijn niet tot de gewenste resultaten.

Gebreken worden zichtbaar

Door het aanbrengen van verf op het behangpapier duiken er vaak problemen op die eerst niet zichtbaar waren. Stukken behangpapier die onvoldoende vast hingen, leiden mogelijks tot blazen. Ook loshangende of slecht uitgevoerde naden worden meteen zichtbaar. Elke tekortkoming wordt benadrukt. Dit geldt ook voor eventuele oneffenheden onder het behang.

Een ander groot probleem op lange termijn is het verwijderen van het behangpapier. Een populaire techniek om behangpapier te verwijderen is het losweken met water of stoom. Wanneer je behangpapier hebt geverfd, dan gaat dit niet meer. Het water dringt onmogelijk nog door de verflagen. Dit betekent dat je beschilderd behangpapier manueel moet verwijderen. Dit neemt meerdere uren, soms zelfs dagen in beslag.

Weke verf trekt stof aan

Er is evenwel nog een ander probleem. Sommige soorten behangpapier zijn afgewerkt met een doorzichtig plastic laagje (vinyl). Wanneer je dit type van behangpapier schildert, dan gaan de weekmakers in het plastic en/of de weekmakers in de verf met elkaar in interactie. Daardoor blijft de verf kleverig. Kleine stofdeeltjes die rondvliegen in de ruimte blijven vervolgens aan het beschilderde behangpapier plakken. Vroegtijdig vuil worden, is het gevolg.

Vooral op plaatsen waar er veel luchtcirculatie is, bijvoorbeeld ter hoogte van de radiatoren, ontstaan er daardoor al snel vuile plekken. Dit kan je niet oplossen, behalve door het volledig verwijderen van het behangpapier met de verflaag.

Meer weten waarom het geen goed idee is om ‘gewoon’ behangpapier te verven? Contacteer vakschilder Jurgen Van Doorne uit Bornem voor advies op maat.