Wat schilder je eerst: de randen of de vlakken van een muur of plafond?

Gepubliceerd: maandag 14 mei 2018 06:26

Moet je grote oppervlakken schilderen, dan is de vraag vaak: begin je met de randen of met de vlakken? De randen pak je traditioneel aan met een verfborstel, de vlakken met een rol. In dit artikel leggen we uit wat de beste strategie is.

Begin met de randen

Je begint het best bij de randen. Die schilder je met de verfborstel. De vlakken schilder je met de verfrol. Werk daarbij zoveel mogelijk ‘nat in nat’. Dat wil zeggen: werk telkens een vierkante meter af en schuif stelselmatig op. Doe je bij een groot vlak eerst alle randen, en dan pas alle vlakken? Dan krijg je gegarandeerd strepen. De verf die je het eerst aanbracht, is dan namelijk al aan het drogen wanneer je aan het vlak begint. En dat zie je aan het eindresultaat.

Werk zoveel mogelijk met de rol

Het mooiste resultaat krijg je met de rol. Schilder dus zoveel mogelijk grote vlakken en tracht met de rol tot vlakbij de rand te komen. Professionele schilders slagen er zelfs in om bijna tot tegen de rand te gaan. De aflijning (aan randen of scheiding tussen 2 kleuren) doen zij ook dikwijls handmatig, zo hoeven ze die vaak helemaal niet af te plakken, wat het risico op schade aan de muurverf verkleint.

Grote vlakken schilderen: dit moet je onthouden

  • Splits het werk op in kleinere denkbeeldige delen.
  • Begin met de randen van het eerste deel.
  • Maak dan het vlak vol.
  • Schuif systematisch op tot de volledige wand of het plafond klaar is.

Laat je het schilderwerk liever over aan een professionele schilder? Neem dan contact op met Jurgen Van doorne en zijn team. Naast het schilderen van muren en plafonds lakken wij ook deuren, ramen, maatkasten en plinten. Ons team heeft verschillende decoratieve verftechnieken in de vingers, zoals kalken of Venetiaans stucwerk.

Contacteer ons vandaag nog!