Renovatiebehang, wat is het en wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd: donderdag 24 augustus 2017 08:57

Renovatiebehang wordt gebruikt om verouderde muren te renoveren. Pleisterwerk met krimpbarsten, kleien putjes worden met renovatiebehang bedekt en kunnen meermaals overschilderd of behangen worden. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

Vliespapier als renovatiebehang

Vliesbehang is de meest geschikte behangpapiersoort voor renovatie. Het wit en egaal vliespapier wordt het vaakst gebruikt. Je kunt er oud pleisterwerk mee bedekken en ook putjes en barsten mee maskeren. Indien goed geplaatst, lijkt het alsof de muur opnieuw bepleisterd is.

Let op, renovatiebehang is wel scheuroverbruggend, maar echte bouwbarsten kun je er niet mee maskeren. Bouwbarsten dienen eerst te worden aangepakt met een aangepaste hersteltechniek. Kleine krimpbarstjes, daarentegen, kun je eenvoudig overplakken met renovatiebehang.

Technische eigenschappen van renovatiebehang

Renovatiebehang bestaat in verschillende diktes en gewichten vanaf 120 gram. De lichte versies hebben het nadeel dat de vezels zich oprichten bij het schilderen. Om dit te verhelpen moet je gaan schuren na de eerste verflaag. De topkwaliteit heeft een gewicht tussen de 180 en 200 gram. Dit type is vaak voorbeschilderd zodat je geen tweede of derde laag meer nodig hebt. Bovendien hoef je dan tussen de verflagen ook niet meer te schuren.

Glasvezelbehang, alternatief voor vliesbehang?

Geruime tijd gebruikte men glasvezelbehang om slechte muren te verdoezelen. Het is verkrijgbaar in verschillende structuren en is overschilderbaar in elke gewenste kleur. Jammer genoeg kent glasvezelbehang ook nadelen, waardoor het vandaag bijna niet meer gebruikt wordt. Zo is het moeilijk te plaatsen en moeilijk verwijderbaar. Bovendien hebben zijn sommige mensen last van allergische huidreacties bij het plaatsen van glasvezel.

Ben je op zoek naar een professionele plaatser van renovatiebehang?

Neem contact op.