Je plafond schilderen? Dit moet je absoluut weten voor je begint

Gepubliceerd: woensdag 13 december 2017 09:58

Tijd voor een nieuw kleurtje voor je plafond? Of het nu gaat om een nieuwbouw- of renovatieproject: de voorbereiding van de ondergrond is het belangrijkste. Loopt het daar fout? Dan is een mooi eindresultaat onmogelijk. In dit artikel gaan we dieper in op het volledige proces zodat je straks geniet van een perfect geschilderd plafond.

Verwijder meubels en gordijnen

Zorg ervoor dat je ruimte hebt om vlot te werken. Verwijder daarom de gordijnen en grote meubels en dek de vloer volledig af. Nu hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over verfvlekken. Ook verlichtingsarmaturen verwijder je best.

Was het plafond af

Om mooi egaal te schilderen moet de ondergrond degelijk voorbereid zijn. Het plafond moet schoon, droog, stof- én vetvrij zijn. Plafonds in een keuken of vervuiling door nicotine was je eerst af met ammoniakwater of met neutraal reinigingsmiddel (verkrijgbaar in de verfhandel). Let wel, bij matte verf (van mindere kwaliteit) loop je het risico dat de verf gaat opweken. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Renovatie of nieuwbouw: gebruik de juiste technieken

Herschilder je een plafond? Dan volstaan meestal twee lagen: een grondlaag en een afwerklaag. Een nieuwe woning heeft drie lagen nodig om mooi egaal te kleuren: twee grondlagen en een afwerklaag. Het plafond moet vrijwel gedekt zijn na de laatste primerlaag.

Heb je véél werk voor de boeg? Werk dan met twee en begin aan de lichtste kant van de ruimte. Verdeel het plafond in denkbeeldige vakken van een meter en breng de stroken verf aan evenwijdig met de lichtinval. Verdeel de verf door haaks op de aanbrengrichting te rollen. Rol tot slot alles af in de richting van de lichtinval. Zorg dat je steeds in de richting van het licht kijkt, zo sta je nooit in je eigen licht en heb je het mooiste resultaat.

En tot slot nog dit: werk altijd met een kwalitatief hoogstaande borstel en anti-spatrol.

Ga je liever niet zelf aan de slag? Besteed de klus dan uit aan een professionele schilder. Neem vandaag nog contact met ons op.