Is er sprake van optische illusies bij bepaalde kleuren?

Gepubliceerd: dinsdag 26 maart 2019 14:28

Kleuren zijn een handig hulpmiddel om enkele ‘mindere kantjes’ van een woning te maskeren. Wil je bijvoorbeeld een lage kamer hoger doen lijken? Of een lange, smalle ruimte verbreden? Kies dan voor de juiste kleuren. 

Een lage kamer hoger laten lijken 

Donkere kleuren op het plafond van een lage kamer moet je absoluut vermijden. Zo lijkt alles nog lager. Je kiest beter voor een wit kleurtje. Dat heeft een verruimend effect. 

Horizontale lijnen op muren zijn ook geen goed idee. Verticale lijnen wel. In dat opzicht hang je in een lage kamer dus een verticale kolomkast in plaats van een hangdressoir.  

Een lange kamer korter laten lijken

Bij dit soort kamer schilder je de kopse muren in een donkere kleur. Kies eventueel voor een ruwer materiaal. De lange muur krijgt een lichte kleur. Daarnaast mag je dit grote vlak ‘breken’ met enkele accenten, zoals een lamp, muurdecoratie of een kast.  

Een smalle kamer breder laten lijken 

Bij een smalle kamer kiezen we voor een omgekeerde aanpak van vorige tip: de kopse muren in een lichte kleur en de rest in een donkere tint.  

Let ook op de legrichting van de vloerbekleding. Ga je parket of laminaat plaatsen, leg de planken dan dwars op de smalle kant. Een ledstrip achter een plint of aan het plafond kan je de breedte accentueren. Deze gebruik je ook in de richting waarin je de ruimte wil verbreden.