Hoe laat ik mijn kamer groter lijken?

Gepubliceerd: vrijdag 08 maart 2019 14:23

Spijtig genoeg woont niet iedereen in een villa met plaats in overvloed. De meeste van ons moeten het stellen met een bescheiden woning. Maar dat is geen ramp. Want met deze 8 tips laat je een kleine kamer groter lijken. 

1) Gebruik lichte kleuren 

Donkere kleuren ogen claustrofobisch. In een kleine kamer kies je dus best voor lichte kleuren. Wittinten zijn ideaal. Om het verruimend effect te versterken, gebruik je verf met een zijdeglans. Die reflecteert meer licht. 

2) Voorzie meerdere lichtpunten 

Heel wat mensen maken de fout om slechts één lichtpunt te voorzien in het midden van de kamer. Hierdoor toont alles veel kleiner. Voorzie dus meerdere armaturen verspreid doorheen de ruimte: plafondlampen, tafellampen, staanlampen, enz.   

3) Koop accessoires in kleuren 

Een interieur met decoratiestukken in alle kleuren van de regenboog oogt veel te druk. Wil je een kamer groter doen lijken? Kies dan voor decoratie in dezelfde basiskleure. Denk aan witte fotokaders en wandplanken tegen een witte muur.  

4) Hang een spiegel 

Een spiegel reflecteert licht. Daardoor lijkt een kamer groter dan ze werkelijk is. Hang de spiegel liefst op en muur met veel lichtinval. Niet zelden is de spiegel ook iets groter dan je normaal zou kiezen .  

5) Ruim alles op 

Ben je een sloddervos? Dan hebben we slecht nieuws. Want een rommelige kamer lijkt altijd veel kleiner. Je doet er dus goed aan om regelmatig eens op te ruimen. Leg alle onnodige spullen in gesloten kasten om ze uit het zicht te onttrekken. Dat creëert rust en ruimte.  

6) Kies voor gesloten kasten 

Open kasten en wandplanken zien er erg druk uit. Wie een kamer optisch wil vergroten, kiest dus best voor gesloten kasten. Zo verberg je alle spullen achter kastdeurtjes.  

7) Groepeer decoratie 

Decoratiestukken in elk hoekje van de kamer geeft een rommelige indruk. Groepeer ze. Plaats bijvoorbeeld een paar accessoires in het midden van een dressoir in plaats van ze te verspreiden over het blad.  

8) Hang lange gordijnen 

In veel woningen hangen gordijnen die tot aan de vensterbank lopen. Dat kan perfect in een grote woonkamer of slaapkamer, maar is minder geschikt voor kleinere ruimtes. Daar zijn gordijnen van vloer tot plafond een betere keuze. Zo creëer je grotere vlakken en dus optisch meer ruimte.