Wat zijn de ideale weersomstandigheden om je houten ramen te laten schilderen?

Gepubliceerd: woensdag 11 januari 2017 09:00

Een professionele schilder die eer wilt uit zijn werk, schildert alleen houten ramen wanneer de weersomstandigheden ideaal zijn. Gewoon droog weer en een voldoende hoge temperatuur, zijn niet voldoende. Ook de luchtvochtigheid is van belang. In deze blog bespreken we de ideale weersomstandigheden om je houten ramen te laten schilderen.

Professionele vakschilders schilderen ramen slechts in de periode tussen begin mei en eind september. In de herfst, winter en vroege lente concentreren ze zich op de binnenschilderwerken. Dit betekent niet dat er elke dag in deze periode buiten kan geschilderd worden. Een goede schilder kijkt ’s ochtends eerst naar de weersverwachtingen vooraleer hij begint met het schilderen van houten ramen.

Waarop moet je letten voor het schilderen van ramen?

Als het regent mag je uiteraard je ramen niet schilderen. Dat geldt ook als er regen voorspeld wordt. Je houten ramen moeten de kans krijgen om in droge weersomstandigheden te drogen. Regen -maar ook dauw, nevel, mist of andere vormen van vocht – verstoren het droogproces, met latere problemen tot gevolg.

In hartje zomer schilder je best ook niet in de volle zon. Je volgt best de schaduw. Vermijd daarbij ook het schilderen van houten ramen die pas in de schaduw liggen én langdurig zijn opgewarmd. Door de hitte in het hout, zal de verf na het schilderen veel te snel drogen. Daardoor krijgt de verf onvoldoende de kans om zich te hechten. De verf zal opnieuw loslaten.

Naast zon en regen is het ook belangrijk om rekening te houden met de luchtvochtigheid. Al te vaak wordt deze parameter uit het oog verloren. Boven een luchtvochtigheid van 80 procent kan je niet schilderen op een veilige manier. Er is een marge nodig van minimum drie graden Celsius tussen het dauwpunt (= condensatie van de luchtvochtigheid) en de temperatuur van de buitenlucht en de temperatuur van het te schilderen oppervlak. Anders ontstaat er mogelijk een minuscule vochtfilm op de houten ramen. Geef het te schilderen oppervlak dus ook de tijd om op temperatuur te komen.

Ook het verwijderen van deze vochtfilm met een doek helpt niet. Wanneer je toch schildert, dan krijg je gegarandeerd blazen door het vocht tussen het hout en de verf. Een gouden tip: als je auto

‘s ochtends vochtig is van de dauw, dan is het naar alle waarschijnlijkheid ook te vochtig om te schilderen. Ideaal (maar zeldzaam) is zo’n 20 tot 23 graden, licht bewolkt en weinig of geen wind.

Meer weten over de ideale omstandigheden voor het schilderen van houten ramen? Contacteer vakschilder Jurgen Van Doorne uit Bornem.