Hoe vaak mag je gordijnen laten reinigen?

Gepubliceerd: vrijdag 09 november 2018 12:32

Gordijnen zijn erg delicaat en was je beter niet te veel. Droogkuis is altijd een veiligere oplossing dan zelf wassen, maar ook dan is er een risico dat de gordijnen gaan krimpen. Opletten dus. In dit artikel kom je meer te weten over het laten reinigen van gordijnen.  

We schreven het al eerder: gordijnen wassen is niet zonder risico. Textiel dan in aanraking komt met water loopt het risico om te gaan krimpen. En dat is uiteraard nefast voor gordijnen, die precies afgemeten zijn om het raamoppervlak te bedekken.  

Was gordijnen zo weinig mogelijk 

Daarom raden we steevast aan om gordijnen enkel te wassen als het écht niet anders kan. En dan nog zijn er alternatieven. Hang een vuil gordijn op een mistige ochtend bijvoorbeeld buiten om te luchten. Alle geurtjes verdwijnen, zonder dat het textiel nat wordt.  

Gordijnen laten reinigen? Wees je bewust van de risico’s 

Wil je toch absoluut je gordijnen een grondige poetsbeurt geven, ga dan resoluut voor droogkuis. De gordijnen zelf in de wasmachine stoppen, houdt namelijk een té groot risico in. Enkel gordijnen van 100 procent polyester kun je eventueel in de wasmachine wassen, maar dan op maximaal 30 graden. Bestudeer ook goed de wasvoorschriften van de leverancier. Heel wat stoffen zijn namelijk niet geschikt voor de machine (vooral bij natuurlijke materialen zoals katoen en linnen is het risico op krimp erg groot). 

Droogkuis is de verstandigste optie 

Kies je voor droogkuis, dan is het risico veel kleiner. Er komt geen water aan te pas, dus de kans op schade is beperkt (maar niet onbestaande). Daarnaast bestaan er ook gespecialiseerde firma’s die uw gordijnen wassen en door hun doorgedreven kennis perfect kunnen inschatten hoe jouw gordijnen reageren op een wasbeurt. Laat je dus zeker goed informeren voor je aan de slag gaat. 

Wil je nog meer wastips vor je gordijnen? Neem contact op