Hoe moet je een vinyl vloer onderhouden?

Gepubliceerd: donderdag 26 juli 2018 15:01

Vinyl is erg onderhoudsvriendelijk. Toch zijn er enkele richtlijnen waar je maar beter rekening mee houdt voor een lange levensduur van je vloerbedekking. In dit artikel zetten we alle reinigings- en onderhoudstips op een rij.

Stofzuigen, dweilen, vegen, … Vinyl laat zich erg gemakkelijk reinigen. Voor het beste resultaat ga je wel niet te vaak met water tekeer. Eén keer per week volstaat. Stofzuigen of vegen kan uiteraard wél elke dag. Mors je water, wijn of cola op je vinyl vloer? Wacht dan niet te lang, zuren of kleurstoffen zouden sporen kunnen achterlaten. Kuis het liever onmiddellijk op.

Vinyl onderhouden? Zo ga je te werk

Sop met een neutraal reinigingsmiddel of specifiek product voor vinylvloeren (bijvoorbeeld Monel van Forbo). Dat zorgt ervoor dat de ondergrond proper blijft door er een laagje bovenop te leggen. Daardoor kan vuil zich minder goed hechten aan het oppervlak. Bij een volgend onderhoud wordt het oude laagje samen met de vervuiling verwijdert en blijft er een nieuw laagje achter.

Je vinyl vloer schuren kan ook

Pak je het liever wat grondiger aan? Kamerbreed vinyl kun je ook schuren. Let wel op wanneer je vinyl niet afgekit is aan de plinten. Er kan dan namelijk water onderdoor lopen, wat tot schade kan leiden. Bij vinyltegels is schuren sowieso geen goed idee. Beperk bij het dweilen van dit type ook altijd de hoeveelheid water. Zorg er zeker voor dat er geen plassen blijven staan op het oppervlak.

Kijk uit met scherpe voorwerpen

Vinyl is gevoelig voor scherpe voorwerpen. Naaldhakken of zware meubels, bijvoorbeeld, kunnen een afdruk achterlaten die je nooit meer wegkrijgt. Daarom raden wij altijd aan om onder meubels vilten pootjes te zetten. Rubber is dan weer te vermijden, want dat geeft vlekken.

Wil je vinyl laten leggen in je woning? Neem dan contact op met een specialist.