Gordijnen wassen, hoe pak je het aan?

Gepubliceerd: maandag 12 juni 2017 08:48

Ogen je gordijnen niet meer fris of zijn ze echt vuil? Dan is het tijd voor een wasbeurt. Maar mag dat wel? En waarmee moet je rekening houden? Is elk gordijntype zondermeer geschikt voor de wasmachine of enkel droogkuis? En hoe zit het met strijken? In dit artikel geven we een antwoord op al je vragen.

Was je gordijnen zo weinig mogelijk

Meteen de belangrijkste tip die we kunnen geven: was je gordijnen zo weinig mogelijk. Gordijnstof gaat erg makkelijk krimpen na een wasbeurt. Gooi je gordijnen dus enkel in de wastrommel wanneer het écht nodig is!

Hou rekening met de wasvoorschriften bij aankoop

Mensen kijken pas naar de wasvoorschriften als de gordijnen aan een wasbeurt toe zijn. Beter is het om al bij de aankoop de nodige informatie te vragen aan de verkoper. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Heel wat stoffen zijn namelijk niet geschikt voor de wasmachine, maar verdragen enkel droogkuis. Katoen en linnen, bijvoorbeeld, zijn heel delicaat. Zelfs droogkuis garandeert je geen perfect resultaat.

Wassen in je eigen wasmachine? Kies voor 100% polyester

Wil je gordijnen die je zelf kunt wassen? Ga dan voor 100% polyester. Was ze op 30 graden. Het risico op krimping is beperkt en het resultaat is meestal goed. Let wel, ook hier geldt onze eerste aanbeveling: was je gordijnen niet te vaak.

Let ook op met overgordijnen met voering. Als de voering- en gordijnstof ongelijk krimpen kun je ze niet meer ophangen. Laat ze sowieso buiten drogen en gebruik in geen geval een droogtrommel. Bij optreksystemen bestaat dan weer het risico dat je de baleinen er niet terug in krijgt. Voorzichtigheid is dus geboden.

Gordijnen strijken: een goed idee?

Laat je gordijnen buiten drogen, dan komen ze meestal redelijk kreukvrij uit een wasbeurt. Wil je toch graag strijken? Zet je toestel dan op de koudste stand. Glasgordijnen kan je meestal niet strijken en hang je het best nat op.

Tijd voor nieuwe gordijnen?

Contacteer ons