Ga je behangen? Met deze 6 tips spaar je tijd uit

Gepubliceerd: dinsdag 10 oktober 2017 09:18

Om goed te behangen heb je ervaring, het juiste materiaal én tijd nodig. Wil je je er snel vanaf maken, dan merk je dat ongetwijfeld aan het resultaat. Toch zijn er een aantal tips & tricks die het werk aanzienlijk versnellen. We zetten in dit artikel zes tips op een rij.

1) Bereid de ondergrond goed voor

Om goed te kunnen behangen is een gave muur noodzakelijk. Verwijder daarom alle oud behang én lijmresten zodat de ondergrond schoon, droog en licht absorberend is. Doe dit werkje secuur en je bespaart jezelf een heleboel tijd achteraf. Is de ondergrond toch te sterk zuigend, dan is een voorbehandeling met fixeermiddel noodzakelijk.

2) Gebruik dezelfde rollen

Elke rol behang heeft een fabricagenummer. Heb je meerdere rollen nodig? Koop er dan met hetzelfde nummer. Zo vermijd je kleurverschillen. Respecteer ook de instructies op het behang én de lijmpot. Let zeker ook of het behang recht (↑↑) of gestort (↑↓) geplaatst moet worden.

3) Vliesbehang bespaart tijd

Bij vliesbehang lijm je niet het behang, maar de muren in. Dat gaat vlotter en werkt ook eenvoudiger.

4) Werk met twee

Behangen is teamwork. Met twee gaat het veel sneller dan alleen. De ene lijmt in en snijdt het papier op maat, de andere hangt het aan de muur.

5) Respecteer de inweektijd

Behang je met papier? Respecteer dan de voorgeschreven inweektijd. Doe je dan niet? Dan riskeer je blazen. Papierbehang heeft namelijk de eigenschap om uit te zetten door het vocht in de lijm. Om sneller te kunnen werken, lijm je het best twee of drie stroken tegelijk in. Je plooit ze vervolgens dubbel en laat ze zo even rusten vooraleer je begint te behangen.

6) Begin loodrecht

Vrijwel het belangrijkste aan behangen is recht werken. Werk daarom altijd met een schietlood. Begin bij de belangrijkste muur in de hoek. Beginnen de naden te wringen, dan zit je meestal scheef. Corrigeer dan zo snel mogelijk, anders moet je al het papier verwijderen en opnieuw beginnen.

Waag je je liever niet zelf aan behangen? Contacteer een professional