Welk behang mag je aanbrengen op gipsplaten?

Gepubliceerd: zaterdag 12 januari 2019 09:43

Gipsplaten zijn erg populair als binnenafwerking. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden en afwerken met tal van materialen. Ook behangen is mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je de gipsplaten eerst voorziet van een grondlaag. Hoe je te werk gaat en welke behangsoorten in aanmerking komen, lees je in dit artikel.  

Er zijn praktisch geen beperkingen voor wie gipsplaten wil behangen. Elke type behangpapier komt in aanmerking, mits je de juiste grondlaag aanbrengt. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de bovenste laag van de gipsplaat lost als je het behang gaat verwijderen. Bespaar je dus een hoop extra werk en ellende, en breng eerst een grondlaag aan. 

Welke soorten behangpapier komen in aanmerking voor gipsplaten? 

Papierbehang: simplex of duplex 

Papierbehang lijm je aan de muur door de stroken in te smeren. Het bestaat in twee varianten: eenlagig (simplex) of meerlagig (duplex). Beide zijn geschikt voor gipsplaten.  

Vliesbehang: sterker dan papierbehang 

Vliesbehang is een mix van textielpapier en kunststofvezel. Het is sterker dan papier en gemakkelijker aan te brengen. In de plaats van de stroken smeer je de muren in met lijm.  

Vinylbehang: vliesbehang met een laagje pvc 

Vliesbehang dat afgewerkt is met een toplaag uit pvc. Het is steviger dan klassiek vliesbehang en bovendien afwasbaar.  

Glasvezelbehang: typische geweven structuur 

In de jaren ‘90 werd dit behang veel gebruikt. Vandaag is het op de terugweg. Toch is het in bepaalde interieurs nog steeds van toepassing. De typische geweven structuur met een klassieke uitstraling moet je steeds overschilderen.  

Fotobehang: ideaal voor een accentmuur 

Fotobehang bevat een foto in hoge resolutie die op het papier of vlies wordt geprint. Eigen foto’s zijn mogelijk als de resolutie hoog genoeg is. Fotobehang is perfect als accentmuur.  

3D-behang: decoratieve diepgang  

Ook 3D-behang is geschikt voor accentmuren. Het behang bevat diepte en is dus heel decoratief. Bovendien is 3D-papier ook beperkt geluidsdempend. Let op: dit is geen behangtype voor beginners.